Paulovnija Drvo

paulovnija cvetovi park

Paulovnija (paulownia) je brzorastuće drvo.

Omogućava nam da brže, a sa vrlo malo fizičkog rada, dođemo do sirovine, kako za potrebe tehničkog drveta, tako i za ogrev i biomasu (pelet). Od namene zavisi i gustina sadnje. Za tehničko drvo razmak je 4×4 metra, za biomasu 2×2 ili gušće.

Paulovnija je obnovljivo drvo, jer sadnice paulovnije, nakon seče, rastu ponovo iz istog korena.

Drvo paulovnija – odličan energent

Sva istraživanja (u različitim državama) pokazala su da je njegova kalorična vrednost merena između 19 i 20 MJ/kg što predstavlja odlične preduslove za pravljenje odličnog peleta. Sa 1 hektara guste sadnje, nakon 2 godine, očekujemo 70 tona peleta (od 60 do 85), što predstavlja sasvim solidnu osnovu za pravljenje dobrog biznisa. Na našem tržištu pelet je uvek deficitaran, a cena raste. Zarada u ovom poslu zavisi od toga da li ćete prodavati sirovu biomasu, drveni čips ili pelet.

Sadnice paulovnije za biomasu koštaju 1 evro a sadi se više od 2500 po hektaru. Ulažete novac jednom a sečete svake dve godine i tako 15 ciklusa. Uz to, za veće zasade , nudimo i opciju kooperacije i dodatne popuste.

Naša firma ušla je u probnu proizvodnju peleta od paulovnije (pogledajte video)…

Paulovnija – Tehničko drvo

Sva istraživanja pokazuju da paulovnija ima odličan odnos težine i izdržljivosti ali je njena najveća prednost, ipak, u činjenici da se brzo oslobađa vlage a da se pri promeni zapremine NE KRIVI! Upotreba paulovnije za proizvodnju nameštaja, košnica, fasada, sauna, kućne stolarije (vrata) je više nego opravdana.

Na osnovu svih raspoloživih informacija, testova, istraživanja i iskustava smatramo da je realan prosečan prinos za teničko drvo,  u našim uslovima, nakon 9 godina, 1 m3 (kubik) građe po stablu. Ne morate čekati devet godina da biste sekli paulovniju. Svako drvo čiji je prečnik veći od 30 cm, može se seći, a takvih će sigurno biti već nakon šest, a pogotovu nakon 7 godina.

Cena jednogodišnje sadnice za tehničko drvo je nešto veća jer ona mora ispuniti brojne estetske kriterijume, za razliku od sadnica koje se koriste za biomasu.  Za potrebe tehničkog drveta (građe) sadi se oko 600 sadnica po hektaru, a cena vrhunske selekcije hibrida paulovnije je 2 evra.

SAZNAJTE VIŠE O SADNICAMA PAULOVNIJE (klikni)

Paulovnija daje odličan prinos i vrlo dobar odnos uloga i zarade. Ipak profit sigurno neće biti astronomski, kao što se obećava kroz raznorazne trgovačko-marketinške poruke. Biznis planovi se ne mogu praviti na napumpanim prinosima i još napumpanijim cenama paulovnije po kubiku. Pri pravljenju biznis planova moramo poći od prosečnih cena tehničkog drveta u Srbiji, a mogućnost izvoza svakako može otvoriti i mogućnost prodaje po višoj ceni. O realnim mogućnostima upotrebe i plasmana paulovnije govorili smo u videu ispod…

Ekološka vrednost paulovnije

Postoje negativne priče na Internetu o tome da paulovnija nije dobra za zemljište jer ga, navodno, čini kiselim. Odlučno demantujemo tako nešto jer smo imali prilike, da se lično u Kini uverimo u potpuno suprotne činjenice. Naime, tamo su hiljade hektara loše zemlje upravo preporođene paulovnijom jer su svojstva lista paulovnije takva da se njime vrlo kvalitetno đubri zemljište.

Osim toga, puno naučnih radova u poslednjih 20 godina pokazalo je sposobnost paulovnije da iz zemljišta apsorbuje teške metale te je zato pogodna za jalovišta termoelektrana i rudnika, kao i zemljišta gde je odlagan otpad štetan po ljudsko zdravlje.

Zbog svoje osobine da apsorbuje ugljen-dioksid i prečiščava vazduh, paulovnija se može saditi kao zaštitni ekološki pojas oko fabrika ili velikih saobraćajnica na kojima se emituje velika količina izduvnih gasova.

Kada govorimo o zaradi od poljoprivrede, paulovnija donosi još jednu od prednosti u odnosu na ostale useve, voće ili povrće. Naime, ona je veoma otporno drvo, pa je samim time i prihod od nje sigurniji. Drvo, šuma, drvna masa, bogatstvo je samo po sebi, te se može samo postaviti pitanje, hoćete li tražiti brži i nešto manji prihod, ili čekati duže i veće prinose i prihode.

Tradicionalne šume se sporo obnavljaju i njihovim sečama nastaje ekološka katastrofa. Potrebe za drvetom u čitavom svetu, ubrazno rastu. Sadnja i uzgoj paulovnije su najbrži  najefikasniji način da tržišne potrebe za drvetom zadovoljimo, dođemo do dobre zarade i očuvamo životnu sredinu.

Od polovine novembra počinje jesenja sadnja paulovnije. Mi isporučujemo jednogodišnje čepovane sadnice sa ojačanim korenom. To je hibrid Paulownia Europa i garancija prijema je 100%. Za velike zasade nudimo posebne aranžmane i popuste.

KONTAKT TELEFON: 060 444 6117 . Možete nam se javiti i putem formulara ispod:

 

 

Please follow and like us:
20

One thought on “Paulovnija Drvo

  1. Повратни пинг: Pelet od paulovnije - Carsko Drvo

Оставите одговор