Paulovnija pelet biomasa

proizvodnja peleta od paulovnije

Paulovnija je odličan izvor biomase za proizvodnju peleta.

Ipak, upozoravamo sve zainteresovane da priče o basnoslovnim zaradama sa 1 hektara nisu tačne, te da se radi o trgovačkim podvalama. Mi, kao odgovorni ljudi, odgovorna kompanija i rasadnik želimo da vam predstavimo prave informacije na osnovu kojih možete praviti realne poslovne planove. Cena paulovnije ZA BIOMASU kretaće se u rasponu od 60 do 70 evra po toni. To se razlikuje od tehničkog drveta gde se cena određuje po kubiku.

Osnovna prednost uzgoja paulovnije za biomasu, za potrebe peleta, je to što ciklus traje 2 godine. Ako u novembru 2017.zasadite jednogodišnju sadnicu našeg hibrida Paulownia Europa, prvu seču možete napraviti u novembru 2019.

Uzgoj i sadnja paulovnije za potrebe biomase, zahtevaju manje vremena, truda i agrotehničkog znanja nego kada sadite za potrebe tehničkog drveta. Ne postavlja se folija, nema kidanja lastara a ključno ostaje polivanje i minimalno đubrenje ako je zemlja lošijeg kvaliteta.

Na 1 hektaru, može se saditi između 2500 i 3000 biljaka, što će u rezultatu dati 65 do 85 tona suve biomase, to jest isto toliko peleta. Zarada koju, na osnovu ovog prinosa paulovnije možete očekivati, zavisi od toga da li prodajete biomasu, da li radite kooperaciju sa peletarima, pa delite pelet koji kasnije prodajete ili, pak, idete na opciju da sami proizvedete pelet.

Pelet je najčistiji i najkvalitetniji energent današnjice. Ukoliko je kvalitetan, a pelet od paulovnije je ekstremno visokog kvaliteta, onda praktično ne ostavlja pepeo (oko 1 %). Na srpskom pa i stranom tržištu, svake godine, potražnja je sve veća i višestruko nadmašuje ponudu, pa se već oko Nove godine pojavljuju velike nestašice što uzrokuje skok cena. Biznis plan se može praviti u rasponu od 180 do 250 evra po toni peleta, tako da se kao referentna vrednost može uzeti 200 evra.

Paulovnija ima kaloričnu moć od 19 do 20 MJ po kilogramu (4538 do 4777 kcal/kg), što je gornja vrednost koju jedna drvna vrsta može dati, ali tome treba dodati da se ona neuporedivo brže i lakše suši, te da je lakša za mlevenje od bukve, na primer. To onda znači da treba neuporedivo manje troškova energije za proizvodnju peleta od paulovnije, u odnosu na bukvu, na primer. Uz sve to, treba ponoviti da je ciklus seče 2 godine, da se paulovnija obnavlja i posle seče, i još jača i bolja, raste iz istog korena. Od 1 zasada paulovnije dobijamo izvor sirovine za narednih 30 godina, odnosno 15 ciklusa seče. Treba napomenuti da je puni prinos sasvim siguran u prvih 10 ciklusa seče, to jest 20 godina, dok je u preostalih 5 seča moguće smanjenje prinosa od 10 do 20%.

Budući da je za hektar zasada paulovnije, za potrebe biomase (2500 do 3000 sadnica), potrebno uložiti nešto više novca za srpske prilike, naša kompanija Carsko Drvo D.O.O. obezedila je popuste i olakšice.

Ljudima koji poseduju zemlju a ne znaju previše o poljoprivredi, paulovnija je idelana šansa i prilika. Mogu se na njoj izboriti za dobar godišnji prihod, ali se nikako ne mogu obogatiti, pogotovu ne na površinama do hektara veličine. Ukoliko nemate posao, ukoliko vam je dosadilo loše plaćeno radno mesto, a posedujete zemlju, javite nam se. Naći ćemo način da zajedno zasadimo paulovniju i pronađemo rešenje u zajedničkom interesu.

Vaše CARSKO DRVO D.O.O.

060/444 61 17

SAZNAJTE VIŠE O PAULOVNIJI 

Možete nas kontaktirati i putem formulara:

Please follow and like us:
20