Paulovnija za ogrev

trogodisnja paulovnija

Paulovnija se sadi za ogrev jer je vrlo kalorična.

Paulovnija se brzo suši, ne upija novu vlagu, ima nizak procenat pepela i čisto sagoreva, bez neprijatnih mirisa. Najbitnije od svega je što ona ponovo raste iz istog korena, nakon seče, a prinosi su još bolji u drugom, trećem i četvrtom ciklusu. Vek trajanja sadnica je duži od 30 godina.

Za ogrev, paulovnija se može saditi na rastojanju od 2 x 2 metra. Ako za primer uzmemo parcelu od 10 do 12 ari, računica za jedno prosečno domaćinstvo izgleda ovako:

U naredne 3 godine sadite po trećinu parcele, što znači po 80 stabala jednogodišnjih sadnica paulovnije. Nakon 3 godine, prvi zasad stiže za seču sa prinosom od 20 metara drva. Budući da ste sadili etapno, svake godine za seču stiže novi prinos od 20 metara. Budući da drvo nakon seče raste ponovo iz istog korena, ciklusi seče traju oko 40 godina. Naravno, možete saditi i sve odjednom pa drugačije planirati seču. Sve u svemu, sa 240 evra uloga, možete napraviti zasad paulovnije koji će vas snabdevati ogrevom u narednih nekoliko decenija.

Hibrid paulovnije, Paulownia Europa (biološki naziv: Fortueni x Tomentosa) koji mi uzgajamo i prodajemo, posebno je pogodan za ogrev i biomasu jer ima veću gustinu i težinu a samim time i kaloričnost po kubnom metru u odnosu na hibride koji se zasnivaju na sorti Paulownia Elongata. Sem toga on razvija i više bočnih grana koje su takođe jako pogodne za ogrev.

Cena jednogodišnjih sadnica za ogrev je 1 evro. Naša kompanija i rasadnik stoje vam na raspolaganju za sva dodatna pitanja. Pozovite nas za savet i narudžbinu sadnica:
060 444 61 17

trogodisnja paulovnija
Paulovnija za ogrev 3 godine nakon čepovanja
trogodisnja paulovnija
Paulovnija za ogrev 3 godine nakon čepovanja

paulovnija 3 godine

sadnica za ogrev pre cepovanja
jednogodišnja sadnica paulovnije pre čepovanja
sadnice paulovnije
jednogodišnje sadnice za ogrev nakon čepovanja

Paulownia Europa Hibrid

Please follow and like us:
20