Paulownia Europa Hibrid

paulownia europa hybrids

Paulownia Europa je hibrid paulovnije sa najvećom gustinom stabla i najvećom čvrstinom drveta za buduću građu (tehničko drvo).

Odabrali smo hibrid koji je otporan na mraz, snažan i daje standardan prinos bez dodavanja đubriva i drugih repromaterijala. Uz 10 zalivanja za godinu dana, standardan prinos je zagarantovan, dok uz primenu đubriva i 15 zalivanja godišnje možete očekivati rekordne rezultate, kako u visini, tako i u debljini stabla.

Biološki naziv našeg hibrida je Fortunei x Tomentosa. Radi se o najstarijem i najzastupljenijem hibridu u svetu. Međutim, bitna prednost naših sadnica je u tome što su one rasađivane od dvogodišnjih reznica korena paulovnije što obezbeđuje mnogo veću snagu, čvrstinu i otpornost drveta u odnosu na mlade jednogodišnje zeljaste biljke ili jednogodišnje biljke nastale od mladih zeljastih biljaka kakve inače možete naći u ponudi sadnica u Srbiji.

Prema svim dostupnim istraživanjima i naučnim radovima, naš hibrid paulovnije, nastao ukrštanjem sorti Fortunei i Tomentosa ima 20% veću gustinu, težinu, čvrstinu i elastičnost drveta u odnosu na hibride koji se zasnivaju na sorti Elongata. To je izuzetno važno za proizvodnju i prinos biomase koja se meri po toni, a ne po kubiku. Takođe, ovo je suštinski važno i za buduće tehničko drvo jer čvrstina dasaka (građe) zavisi upravo od hibrida koji gajimo. Naše drvo paulovnije prepoznaćete po ravnomernom rastu i razvoju visine i debljine u odnosu na hibride Elongate koje odlikuje visoko i tanko drvo.

NAŠE SADNICE SU SERTIFIKOVANE I VIŠE PUTA FITO-SANITARNO PREGLEDANE OD NADLEŽNIH DRŽAVNIH ORGANA.

Imajući u vidu troškove formiranja zasada paulovnije i platežnu moć stanovništva u Srbiji, napravili smo dve selekcije sadnica. Ekskluzivna selekcija za tehničko košta 2 evra, a standardna selekcija 1 evro (za biomasu i ogrev).

SADNICE PAULOVNIJE ZA TEHNIČKO DRVO 2 evra

Ovo je selekcija koja će vam već u prvoj godini omogućiti standardan prinos paulovnije od 3 metra visine i 6 do 7 cm debljine. Standardan prinos podrazumeva jesenju ili ranu prolećnu sadnju, kao i 10 polivanja za leto.

U slučaju da se odlučite i za adekvatno đubrenje i dodatnih 5 polivanja, možete očekivati prinose preko 3 metra i 7 cm debljine.

Kada sadimo paulovniju za tehničko drvo (građu) ekstremno je važno da imamo maksimalne rezultate u prvoj godini. Zato smo za ovu potrebu napravili ekskluzivnu selekciju sadnica.

sadnica paulovnija

paulovnija 2 eur

paulovnija carsko drvo

sadnice paulovnije

SADNICE PAULOVNIJE ZA BIOMASU I OGREV – 1 evro

Za potrebe biomase i ogreva napravili smo jeftiniju selekciju sadnica, budući da se za ove potrebe sadi mnogo veći broj stabala po hektaru. Za ogrev se sadi oko 1600 sadnica po hektaru, dok se za potrebe biomase sadi i preko 3000. Kada sadimo za potrebe biomase i ogreva, prva godina uzgoja nije toliko važna kao kod sadnje paulovnije za potrebe tehničkog drveta. Drvo koje sečemo za potrebe biomase i ogreva ne mora da ima savršen oblik i pravilnost rasta. Takođe, pošto se ono seče u kratkim ciklusima. Za ogrev može se seći već posle 3 godine. Jedno domaćinstvo može dugoročno rešiti problem ogreva na veoma maloj parceli od 10 ari. Veoma je kalorična, lepo gori, bez neprijatnih mirisa i sa svega 1% pepela. Za biomasu seče se nakon 2 godine, svaka sledeća seča daće bolji prinos.

Još jednom, ponovićemo da paulovnija, nakon seče, raste iz istog korena.

paulovnija carsko drvo

 

paulovnija biomasa

paulovnija sadnica

sadnice paulovnije

Sadnice paulovnije koje možete videti na slikama u ovom tekstu sade se u rupe prečnika 40 cm i dubine 35 do 40 cm. Ukoliko ih zasadite na jesen, vršak koji vidite na slikama, odseći ćete sredinom marta meseca do zemlje. Ubrzo će se na odsečenom nadzemnom ostatku pojaviti novi lastari. Ukoliko paulovniju sadite za potrebe tehničkog drveta, odabraćete najbolji (najveći) lastar. Ukoliko sadite za potrebe biomase, nema odabira lastara već paulovniju puštamo da raste iz više stabala na istom korenu.

TELEFON ZA NARUDŽBINE:

060 444 61 17

 

Please follow and like us:
20

One thought on “Paulownia Europa Hibrid

Comments are closed.