Sadnja i uzgoj paulovnije

paulovnija 5 godina

Sadnja jednogodišnjih čepovanih sadnica paulovnije vrši se iskopavanjem rupa 40cm sa 40 cm.

U rupu se može, a ne mora, ubaciti malo đubriva. Nakon toga vrati se deo zemlje kako korenov sistem ne bi išao direktno na đubrivo. Onda se stavi sadnica i prekrije ostatkom zemlje.

Paulovnija (paulownia) se sadi u različitim gustinama, u zavisnosti od namene. Ako želite široko, oblo, pravilno drvo ZA POTREBE GRAĐE (dasaka), sadnja se radi na razdaljini 4 x 4 metra. Sadnja paulovnije ZA POTREBE BIOMASE radi se na razdaljini 1,5 m sa 1,5 m ili 2 metra sa 2 metra. To znači da na 1 hektaru za potrebe tehničkog drveta možete zasaditi oko 600 stabala, dok za potrebe biomase, sadite i do 3000. Za ogrev se sadi nešto ređe nego za biomasu i može se, na primer, odabrati razdaljina 3m sa 2m ili 2,5m sa 2,5 metra. To znači da za ogrev možete zasaditi 1500, pa i više stabala po hektaru. Za sebe možete odabrati i neko kompromisno rešenje, pa da u toku uzgoja vršite promenu namene.

Ukoliko posedujete malu parcelu, na primer, 15 ari, a želite uzgoj paulovnije ZA OGREV, možete koristiti formaciju 2×2 što bi vam omogućilo da posadite oko 300 sadnica. Seču prve trećine radili biste nakon 3 godine, drugu trećinu sekli biste u četvrtoj, dok biste u petoj godini isekli ostatak. Za to vreme, stabla koja su prva sečena, stižu za novu seču, i tako u narednih 30 godina. Prednost paulovnije je u tome što se brzo suši do nivoa od 15% vlage, lagana je a ima veliku kaloričnu moć. Za ovo ulaganje kojim biste dugoročno rešili problem ogreva, potrebno je izdvojiti svega 300 evra za sadnice. Ostala prateća ulaganja su veoma mala.

Za sadnju paulovnije (paulownia), moramo pripremiti zemljište dubokim oranjem i usitnjavanjem. Ukoliko je zemlja bila zapuštena ili je sklona korovu, poželjno je, PRE SADNJE, tretirati je preparatima za suzbijanje korova. Važno je da se ovo uradi pre sadnje, kako kasnije sadnice ne bi bile ugrožene prskanjem. Naravno, suzbijanje korova je moguće i kasnije ali se mora raditi veoma pažljivo.

Ključ uspeha paulovnije je u dovoljnoj količini vlage koja se biljci mora obezbediti. To postaje sve veći problem zbog žarkih leta, sa izuzetno visokim temperaturama i bez kiše. Zato preporučujemo sistem kap po kap za zalivanje, pogotovu kada se radi o površinama koje je teško zalivati ručno. Sistem “kap po kap“, po hektaru, može se priuštiti za cirka 300 evra, što u strukturi ulaganja, ne predstavlja preveliku stavku, a daje nam sigurnost i povećava profit. Ukoliko imate jeftiniji način za polivanje, možete izbeći postavljanje sistema i polivati alternativnim metodom.

VAŽNA NAPOMENA: Paulovnija traži vlagu, ali ne trpi potopljenost u vodu u periodu dužem od 7 dana. Ona se ne poliva stalno. Nemojte preterivati sa vodom kako biste pospešili prinos, jer to biljci škodi. Jednogodišnje sadnice paulovnije se polivaju u prvoj godini i delimično u drugoj, dok kasnije, kada koren postigne dovoljnu dubinu, sadnici paulovnije nije neophodno dodavanje vode.

Upotreba folije za plantažni uzgoj u formaciji 4×4 metra, nije od prevelikog značaja, te se ovo ulaganje može izbeći.  Postavljanje folije poželjno je ukoliko se odlučite da sadite neki međuusev između sadnica, na primer, jagodu…

Paulovnija podnosi skoro sve tipove zemljišta ali se mora napomenuti da joj ne prija izrazito kiselo zemljište i da slabiji prinos ima u ilovači. Dobro podnosi jalovišta, a posebno joj prijaju peskovita zemljišta.

Paulovnija je veoma zahvalna za uzgoj jer ne traži veliko agrotehničko znanje, niti puno fizičkog rada. Ipak, postoji mali broj agrotehničkih mera, posebno kod uzgoja za tehničko drvo, koje se moraju preduzeti, a savetodavnu funkciju, tokom čitavog procesa odgoja, obezbeđuje naša firma CARSKO DRVO DOO.

Ukoliko jednogodišnje čepovane sadnice za potrebe GRAÐE – tehničkog drveta, zasadite u jesen 2017. ili proleće 2018. prvu seču treba očekivati u oktobru 2024. U suštini, paulovnija se može iseći i godinu ranije, ali i godinu ili dve kasnije, što zavisi od toga, da li želite veći profit po stablu ili vam je važnije da što pre dođete do određenog prihoda. Za BIOMASU paulovnija se može seći SVAKE DVE GODINE, u narednih 30 godina.

Naš rasadnik Carsko Drvo odlučio je da maksimalno spusti cenu sadnica i omogući većem broju ljudi da dođu do njih. Cena jednogodišnjih sadnica paulovnije za biomasu i ogrev je 1 evro, dok jednogodišnje sadnice za tehničko drvo koštaju 2 evra.

Pozovite nas telefonom 060 444 61 17 ili nam pošaljite poruku putem formulara:

Please follow and like us:
20